Πόσα φλυτζάνια καφέ μπορείτε να πίνετε καθημερινά;

Ο καφές το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως καταναλώνεται καθημερινά από τον σύγχρονο  άνθρωπο και για αυτό το λόγο απασχολεί την επιστημονική κοινότητα η επίδραση του στην υγεία μας.

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία είναι αναμφισβήτητα. Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι οι πολυφαινόλες, η καφεΐνη και κάποια ανόργανα άλατα. Ο καφές διαθέτει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση συγκριτικά με άλλα ροφήματα (π.χ. τσάι, κακάο).

Τα αντιοξειδωτικά αυτά τα βρίσκουμε σε όλα τα είδη καφέ, ακόμη και στους ντεκαφεϊνέ, αλλά οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση και τις ποικιλίες του καφέ . Κατά μέσο όρο ένα φλιτζάνι (150 ml) περιέχει 120 mg πολυφαινόλες.

https://www.caffevolcano.com/wp-content/uploads/2016/11/1-coffee.jpg

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μετά από έλεγχο όλων των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την καφεΐνη, και αφού στη συνέχεια τέθηκε το προσχέδιο της απόφασής της σε δημόσια διαβούλευση, κατέληξε στην τελική της απόφαση ότι η πρόσληψη 400mg/ημέρα  καφεΐνης από όλες τις πηγές είναι ασφαλής για τους ενήλικες. Με εξαίρεση φυσικά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού στις γυναίκες όπου η πρόσληψη συστήνεται να περιορίζεται στα 200mg/ημέρα.

Το παραπάνω συμπέρασμα μεταφράζεται ως εξής, δεδομένου ότι τα ασφαλή όρια αφορούν όλες τις πηγές καφεΐνης είτε ροφήματα είτε τρόφιμα που καταναλώνουμε και γνωρίζοντας ότι η πιο βασική πηγή καφεΐνης στην Ελλάδα για τους ενήλικες είναι ο καφές, οι λάτρεις του είδους μπορούν να πίνουν άφοβα 4-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι περισσότεροι καφέδες κυμαίνονται μεταξύ 60-100mg σε περιεκτικότητα καφεΐνης.